Üritan siis anda oma kogemustest lähtuvat informatsiooni mutikoloonia vähendamiseks ettevõetud tehnilistest abinõudest. 🙂

 Maa-ala, kus ma nende arvukust üritan hetkel  piirata, on muttide poolt olnud asustatud juba aastakümneid.Viimased 7-8 aastat pole nende arvukust piiratud, seega tegemist on tõsise asustustihedusega. Kuna piirkond koosneb nii haritud maast ja harimata maast ning natuke metsistunud võsast, siis  haritud maale on jäetud nö puhvertsoon, et kui tsoonis toimub madin, asun tegutsema, kui ei toimu elagu rahus. Põhimõtteliselt olen ma nendega niikaugele jõudnud, et uusi hunnikuid ei tekitata haritud aiapiirkonda, kui just mõni uljas seikleja ära ei eksi. Üritame kuidagi territooriumi osas  ühepoolsele konsensusele jõuda. 🙂

Ei soovita aega ja finantse raisata looduslike ja kunstlike peletusvahendite peale. See ajab nad veel rohkem tegutsema, kuna tekib vajadus uute käikude järgi. Küll võib katsetada mehaanilistega.

Enne kui neid mõrvama hakata, soovitan proovida ka Eestis müüdavaid piiksujaid ja nö vibratsiooni tekitavaid tuulikuid. Mõeldud peletamiseks teatud ruutmeetritelt. Löö googelisse ja küll leiate infot. Kui need nüüd ei aita, siis ei jää muud üle kui lõksud.

Peletus tuulik

Peletustuulik

Piiksuja

Piiksuja

Piiksuja hind oli miski 200 eeku kandis. 300 m ulatuses sellest vidinast peaks maa mutipuhtana püsima. Meil oli piiksuja kasutuses aprillist oktoobrini. Septembris käis juba üks tüüp vastu pulka selga sügamas. Harjus selle heliga ära. Kuna meil on silmaga näha, et tegutsemas on ikka neid tosinkond/trobikond, seega tuuliku moodi peletajat ma soetama ei hakanud, vaid asusin jahile. Üldiselt, kuidas õige käik leida ja mismoodi lõksu paigalda jne leiad netist. Soovitan ka lehekülge: www.loodus.pri.ee Igasuguste lõksude paigaldamisega soovitan olla kannatlik ja katsetada ja leida parim lõks ja paigaldusviis.

 1.Kõige tõhusamaks on osutunud tavaline vasest lõks. Meil maksab ta nii 2 tk pakis, 45-55 eeku, erinevates kauplustes erinev hind.

Lõksud

Lõksud

Pakendis on juhend paigaldamiseks olemas. Kuid hoia kummikinnastega sellest lõksust kohe heaga kaugemale. Kõige parem on seda paigaldada riidest või nahast tavaliste töö- või aiakinnastega, millega oled mullas korralikult ja pikaaegselt tuhninud. Ma ütleks, et selline lõks laiatab korraliku matsu ja ma tõega loodan, et tüüp kes sinna kinni jääb ei pea kaua piinlema. Igaljuhul väga edukas riistapuu, nii 90% tabamus.

Kui nüüd korduvalt juhtub, et tegelane lõksust ikka mööda on hiilinud, siis osta uus või teistsugune ja jätka jahti. Järelikult on lõksule tekkinud juurde mingi lõhn, mis neile ei sümpatiseeri või on mutt kord millegi sellisega kokku puutunud ja kergemate vigastustega pääsenud ning väga ettevaatlikuks muutunud.

2. Rohkem vist mügri püüdmiseks mõeldud, kuid muti võtab ka hästi kinni. Miski 79 eeku oli.

Lõks

Lõks

Selle paigaldamine vajab natuke vilumust ja kannatust. Ta tahab nö õiget kõrgust saada. Kui liiga kõrgel jääb ei pruugi lõks ampsata või teeb mutile kasukatripsu, kui jälle liiga madalal, siis sibab üle. See tahab sellist harjutamist ja tunnetamist. Mina kasutan seda eelmistega koos, et keskele see ja otstesse need eelmised.

 3. Torulõks. Ei mäleta teps mitte palju raha välja käisin. Igaljuhul alla saja eeku oli.

Torulõks

Torulõks

Paar korda sai proovitud ja ei miskit. Suht raske on leida sellist sirget ja korralikku käiku kuhu see toppida. No ma ei tea, aga see peaks ikka siga deliiriumis mutt olema, kes sinna sisse ronib. Muti nina on nagu väike ülitundlik kärss ja sellega vastu külma plekki minna ja siis edasi tormata … .  Isegi kui ta sinna läheb, siis on ta ju elus ja hukkamine tuleb oma kätega toimetada või kohe kuskile mujale elama viia, halvimal juhul sureb lihtslat nälga. Ühesõnaga, kui kellegil on õnnestunud sellega mõni tegelene  kinni püüda, võiks kogemusi jagada.  Mõne võiks täiesti ümberasumisele saata. 🙂

 4. Ameerika maalt sai tellitud sellised. 6 tk maksis 43 dollarit.

Näpits

Vinnastatud

 

Täiendusega

Täiendusega

Esimised katsed selle lõksuga luhtusid, tegelane küll kaevas alt, küll kõrvalt jne. Konstrueerisin juurde esiosale nö mulda surumise pulga (selline tavaline traadijupp- pildil: hall peenike pulk). Ikka ei olnud abi. Vasest rõngaslõksuga sain ta lõpuks kätte. Kuid nüüd neid samu lõkse kasutada teistes aukudes näkkab nii mis kole. Ju siis oli nutikas mutt. 🙂

5. Täiesti hasartsest huvist sai ka ameerika maalt tellitud selline toode nagu Tlapirid. 10 ussikest pakis ja maksis ta midagi 30 dollarit.

Mutimürk

Mutimürk

Põhimõtteliselt on see suht uus leiutis – kunstlik vihmauss, mis sisaldab kesknärvisüsteemi halvavat mürki bromethalini. Peaks siis jäljendama muti nö looduslikku tavatoitu. See mürk, mida ta sisaldab on tegelt paljudes euroopa maades keelatud. Seega loodussõbrana soovitan ma seda mitte kasutada juba ainuüksi sellepärast, et toiduahelasse sattudes võib see tekitada ma isegi ei tea mida ja üldiselt võib see loomale olla suht jõhker piin, ma eelistan siiski varianti, et lõksu ja kutu. Üldjuhul kasutasin/testisin ma seda sügavamates käikudes, et võtab ja läheb pessa surema. 10 ussist vist 3 olid kadunud (või ei suutnud ma neid käigust leida) ja üks oli poolikult ära söödud. Ega nad eriti hooli sellisest kummikommist. Põhimõtteliselt, kui jätta ta sügavamale mulla alla, siis ta laguneb mingi aja jooksul ise ära. Kuid kui palju ta näiteks looduskeskonnale kahju tekitab pole teada. Väidetavalt inimesele ta ohtlik ei ole, kuna mürgi kogus on märkimisväärselt väike. Kindlalt võin väita , et seal kus need kolm ussikest kadunud olid, mutid enamb ei madistanud, aga paljud selle tagajärjel hinge heitsid, ei tea.
 
Edit: selle aasta skoor 25.oktoobri seisuga on 25 tegelast. Viimane kord maal käies olid jälle tüübid liikvel. Mul ei ole neid lihtsalt varsti enmab kuśkile matta. Ja aru ma ei saa mis kuradi moodi neid seal nii palju on.